Læring og fællesskab der flytter grænser

I NCH har vi opbygget erfaring og forståelse i forhold til at arbejde med børn og unge med særlige behov.

I skak verdenen oplever mange af børnene, at de udfordringer og begrænsninger de ofte møder i andre sammenhænge slet ikke eksisterer. I skak verdenen er der ro og faste og trygge rammer, der skaber balance og lyst til at lære.

Reglerne er ens for alle, og udfordringerne er ens for alle, derfor er der mulighed for at indgå i det sociale fællesskab på lige fod med alle andre.

Alle kan være med

Uanset om der er tale om mentale eller fysiske handicaps finder vi som regel en vej frem for alle. En vej der kan føre til bedre selvværd og selvtillid, men også en vej der kan betyde at man deltager i små og store turneringer på lige fod med alle andre.

Skak kan øves og trænes alle steder, både derhjemme, på nettet og i fællesskab. Skak kan bruges når der er kræfter og overskud til det, og skak kan bruges når man er kørt lidt fast eller træt i nogle af de andre ting man foretager sig. Skak er adspredelse og sjovt, men det er også koncentration og fordybelse.

Når man begynder at mestre spillet giver det en glæde og tilfredshed som alle burde prøve, og sidst men ikke mindst er skak for livet, d.v.s. at man kan vende tilbage til skak igen og igen, når det passer ind i hverdagen, uanset alder eller hvor man bor.

Den internationale skak organisation FIDE arrangerer hvert år verdensmesterskaber i skak for børn og unge med de samme kriterier som til Para Olympiaden. I Danmark har der desværre ikke hidtil været fokus på området fra organisatorisk side, men eksempelvis blindeskak fungerer ganske fint, og vi er bekendt med at Dansk Skoleskak har søsat i stort projekt som vi vil se nærmere på redaktionelt for at høre mere om resultaterne.

 

Nedenstående links er til artikler, der handler om hvad skak kan gøre for børn og unge med særlige behov:

Information om blindeskak

http://www.chesskids.org.uk/special.htm

https://www.chessity.com/en/blog/456/A_Checkmate_for_ADHD

https://books.google.nl/books?id=BfPINcpngggC&pg=PA58&lpg=PA58&dq=chess+and+diagnoses&source=bl&ots=zEUsvxHIdD&sig=ACfU3U1EVax1NvFUCJN2AVOnvs5bdkl1iA&hl=da&sa=X&ved=2ahUKEwjU3JvEwY_nAhUPy6QKHSo8C0wQ6AEwDnoECAgQAQ#v=onepage&q=chess%20and%20diagnoses&f=false

Chess in Children’s Therapy

https://www.dadsuggests.com/home/the-benefits-of-teaching-chess-to-children